Судова-экспертная калегія праводзіць экспертызы ўсіх відаў халадзільнага абсталявання.
Халадзільнае абсталяванне прызначанае для аўтаматычнага падтрымання тэмпературы і іншых параметраў паветра (адноснай вільготнасці, чысціні, хуткасці руху паветра) у зачыненых памяшканнях, а таксама для падтрымання патрабаваных параметраў для працяглага захоўвання прадуктаў харчавання і іншых мэтаў.
У залежнасці ад прызначэння вылучаюць наступныя гурты халадзільнага абсталявання:
- прамысловае (халадзільныя і маразільныя камеры, дзверы халадзільных камер, кампрэсарныя халадзільныя агрэгаты, халадзільныя машыны, паветраастуджальнікі і паветраныя кандэнсатары, кампрэсарныя халадзільныя агрэгаты);
- гандлёвае (зборныя халадзільныя камеры, халадзільныя шафы, вітрыны, якія астуджаюцца, прылаўкі і прылаўкі-вітрыны);
- побытавае (побытавыя халадзільнікі, адмысловыя маразільнікі).
Кожнае халадзільнае абсталяванне складаецца з наступных мінімальна патрэбных вузлоў:
- кампрэсар;
- кандэнсатар;
- тэрмарэгулюючы вентылятар (ТРВ);
- выпарнік.
Адмова кожнага з вышэйпералічаных вузлоў робіць працу халадзільнага абсталявання немагчымай.
Зыходзячы з аналізу экспертнай практыкі Судова-экспертнай калегіі, найбольш часта падчас агляду халадзільнага абсталявання выяўляюцца наступныя дэфекты (няспраўнасці):
- адмова ў працы кампрэсара (самаадвольнае вымыканне кампрэсара);
- страта масла падчас працы кампрэсара;
- нізкая прадукцыйнасць абсталявання (не вырабляе досыць холаду для памяшкання);
- абмярзанне ці пакрыццё лёдам выпарніка;
- нізкі ціск нагнятання;
- адмова ў працы аўтаматыкі сістэмы (самаадвольнае спрацоўванне рэле высокага/нізкага ціску);
- адсутнасць зададзенай тэмпературы на выхадзе.
Прычыны парушэння працаздольнасці халадзільнага абсталявання ў кожным прыватным выпадку розныя, аднак, можна вылучыць досыць распаўсюджаныя з іх:
- лішак або нястача холадагентаў у сістэме;
- адмова ў працы электрычнага рухавіка (адбылося перагаранне абкруткі ротара, статара, акісленне кантактаў каробкі падач, разруйнаванне падшыпніку і г.д.);
- няспраўнасць клапаноў;
- засмечванне фільтраў, выпарнікаў сістэмы;
- адмова ў працы вентылятара выпарніка;
- тэмпература працы халадзільнага абсталявання ў памяшканні ніжэй/вышэй працоўнай тэмпературы.
У выпадку адмовы халадзільнага абсталявання, калі ўзнікае патрэба ў разборцы прылады, рэкамендуецца вырабляць усе аперацыі нэпасрэдна пры камісіі (прадстаўнікоў сэрвіснай арганізацыі, прадаўца, спажыўца) і са складаннем акта дэфектацыі.
У выпадку першапачатковай дыягностыкі (разборкі) халадзільнага абсталявання без прысутнасці экспертаў Судова-экспертнай калегіі пажадана адзначаць гэткія важныя фактары, як стан холадагенту, наяўнасць алівы, лёду і г.д. Найчасцей нязначныя сляды дапамагаюць высветліць дакладную прычыну няспраўнасці ўсталёўкі і вызначаюць характар узнікнення дэфекту (няспраўнасці), таму падчас разборкі пажадана выконваць падрабязную фотаздымку працэсу разборкі.
На вырашэнне незалежнай экспертызы халадзільнага абсталявання ў Судова-экспертнай калегіі ставяцца наступныя пытанні:
- Ці ёсць у халадзільным абсталяванні … (вызначаецца вытворца, мадэль, серыйны нумар) дэфекты або нястачы ў працы … (вызначыць няспраўнасць, якая будзе правярацца, напрыклад: сістэмы аўтаматыкі, кампрэсара і інш.)?
- Якая прычына аварыйнага супынку (адмовы) абсталявання … (вызначыць вытворцу, мадэль, серыйны нумар)?
- Ці ёсць у халадзільным абсталяванні сляды парушэння правіл эксплуатацыі або прыкметы вытворчага характару ўзнікнення?
Пры правядзенні экспертызы халадзільнага абсталявання ў Судова-экспертнай калегіі для вырашэння вышэйпералічаных пытанняў неабходна падаць усю наяўную дакументацыю: праектную, тэхналагічную і эксплуатацыйную дакументацыю; акты ўводу ў эксплуатацыю, рэкламацыі, дэфектацыі і г.д.
Пракансультавацца па пытаннях дыягностыкі і экспертызы халадзільнага абсталявання ў Судова-экспертнай калегіі Вы можаце па адрасе: г. Мінск, вул. Жукоўскага, д. 11а, 4-ы паверх
або па тэлефонах +375 (17) 317 04 71; +375 (17) 317 04 72; +375 (17) 317 04 73; +375 (17) 317 04 74; +375 (17) 317 04 75; +375 (17) 317 04 76; +375 (44) 588 60 11; +375 (44) 786 60 11.